neppe-pokemon-kaarten-herkennen

Neppe Pokemon kaarten herkennen

Pokémon is de meest waardevolle mediafranchise ter wereld. Er gaat meer geld in Pokémon om, dan bijvoorbeeld in Star Wars of Hello Kitty. Het is dan natuurlijk ook niet zo gek en eigenlijk zelfs wel te verwachten, dat er veel oplichters uit Pokémon hun slag proberen te slaan.

Deze oplichters proberen ook Magic: The Gathering en Yu-Gi-Oh! kaarten na te maken en te verkopen maar bij Pokémon is dit van een heel ander niveau. Zo is er in China onlangs een lading onderschept, waarbij er meer dan 6.894 kg aan neppe Pokémon kaarten in beslag zijn genomen. Dit zijn natuurlijk aanzienlijke aantallen waardoor je natuurlijk extra alert moet zijn op investeringen. Een neppe Pokémon kaart is tenslotte niets waard en mag niet gebruikt worden in toernooien.

Dit is dan ook één van de vele redenen waarom wij je graag willen helpen bij het herkennen van neppe Pokémon kaarten. Ook al is het namaken van kaarten natuurlijk verboden door de wet en door The Pokémon Company, worden de kaarten nog steeds op grote schaal nagemaakt. Daarom willen wij een echte Pokémon kaarten professional van je maken. Gelukkig zijn er veel punten waardoor je een neppe Pokémon kaart kunt herkennen en deze punten delen wij dan ook graag met je.

Het herkennen van neppe Pokémon kaarten

Nu je weet dat er ontzettend veel neppe Pokémon kaarten in omloop zijn, gaan wij je meerdere handige handvatten geven om deze te herkennen.

De belangrijkste methode om te weten te komen of een Pokémon kaart echt is, is door je instinct te volgen. Dit klinkt natuurlijk een beetje zweverig maar dit is echt een handige tip! Is de kaart die op Marktplaats of Ebay staat te goedkoop? Voelt het te goed om waar te zijn? Dan is dit vaak ook helaas zo. Volg dus je instinct en luister naar je onderbuik gevoel. Zo voorkom je veel problemen met de kaarten.

Voel je je niet goed bij het aanschaffen van een kaart? Dan kan je de volgende handige tests uitvoeren.

Test #1: Lees goed wat er op de kaart staat

Lees goed wat er op de kaart staat. Bij neppe kaarten worden er verkeerde namen gebruikt en er worden zaak zelfs grammaticale en spelfouten gemaakt. Bekijk de kaart dus goed en bekijk alle teksten. Zo zijn veel voorkomende fouten:

  • Spelfouten.
  • Grammaticale fouten.
  • Het woord Pokémon wordt zonder accent geschreven.
  • Er woord een andere naam gebruikt in plaats van Pokémon. Denk hierbij aan Pocket Monster bij nieuwere kaarten.

Ook al is dit een goede manier om neppe Pokémon kaarten te herkennen, er zijn natuurlijk ook wat nadelen. Het grootste voordeel is dat je geen algemene kennis van Pokémon kaarten hoeft te hebben om te zien of iets niet goed gespeld is. Het grootste nadeel is dat de ene neppe kaart de ander niet is. Sommige neppe kaarten zijn dus rechtstreeks overgenomen van het origineel waardoor ook de tekst exact hetzelfde is.

Test #2: Vergelijk de achterkant van de kaart

Niets is zo moeilijk als om de achterkant van een Pokémon kaart te neppen. Dit komt omdat er meerdere kleuren en patronen op de achterzijde van een kaart aanwezig zijn. Als je de achterkant van de neppe kaart met een authentieke kaart vergelijkt, zouden deze dus identiek moeten zijn. Veel voorkomende fouten bij de achterkant van een Pokémon kaart zijn:

  • De kleuren van de achterzijde zijn futloos en zien er verwassen uit.
  • De kleuren lopen door in de zijkanten van de kaart. De omlijning van de kaart dient altijd los te staan van de artwork in het midden. Er is dus een belangrijk verschil tussen de kleuren van het midden van de achterkant en de omlijning.

Het grootste probleem van deze test is dat je wel enige ervaring met Pokémon kaarten nodig hebt, om te kunnen zien of de kaart qua kleuren authentiek is of niet. Het zou het beste zijn als je een originele Pokémon kaart als referentie naast een andere kaart kunt leggen, om te zien of de achterkanten van beide kaarten overeen komen. Als je deze test weet te perfectioneren, dan kan niemand je meer in de maling nemen.

Test #3: Vergelijk de kaart met een scan van een authentieke kaart

Wil je weten of een kaart echt is? Dan is het natuurlijk het eenvoudigst om deze te vergelijken met een kaart waarvan je zeker weet dat deze echt is. Zo kan je gebruik maken van de database van Pokémon zelf maar ook de database van Pokellector is een echte aanrader. Vergelijk je kaarten met die in de database en kom erachter of je een echte kaart in bezit hebt. Er zijn een aantal factoren die je vaak voorbij ziet komen bij neppe Pokémon kaarten, denk hierbij aan:

  • Verkeerde lettertype of grootte.
  • Verkeerde energie symbolen of grootte.
  • Verkeerde HP waarde.
  • Verkeerde waarden aanval.
  • Verkeerde symbolen uitbreidingen.
  • Kaart is holografisch terwijl deze niet holografisch hoort te zijn en vice versa.

Als je jezelf dus een beetje verdiept in de kaart die je wilt aanschaffen of die je in bezit hebt, kan je dus via verscheidene databases meer te weten komen of hoe een kaart er uit hoort te zien. Zo kan je de kaarten met elkaar vergelijken en weet je precies hoe de kaart eruit hoort te zien.

Als je een kaart met een kaart kan vergelijken waarvan je zeker weet dat deze authentiek is, dan is dit natuurlijk nog beter. Zo kan je zelfs kijken of de kaart waar je aan twijfelt niet te dun of dik is, of de holografische foil wel of geen textuur heeft en of de kaart niet te plat is.

Testen die wij niet aanraden om neppe Pokémon kaarten te herkennen

Op het internet doen verscheidene andere testen de ronde. Sommige zijn top maar er zitten ook sommige testen bij, die wij bij Card Freaks je niet zouden aanraden. Dit kan zijn omdat de desbetreffende test niet betrouwbaar is, of omdat deze schade kan veroorzaken op je mooie Pokémon kaart. Welke testen zijn dit hoor ik je vragen en waarom zijn ze niet betrouwbaar? Wij leggen het je graag uit!

De licht test

Er is op zich niets mis met de licht test maar soms is deze gewoon niet zo betrouwbaar. De licht test is eigenlijk vrij eenvoudig, je houdt namelijk licht tegen de Pokémon kaart, komt er teveel licht door de kaart heen? Dan is deze nep.

Niets mis mee denk je waarschijnlijk maar helaas zijn er zoveel kaarten sinds 1999 uitgekomen, dat er teveel variatie in de kwaliteit van de kaarten zit. Zo houdt de ene kaart veel licht tegen en de ander weer niet. Vandaar dan ook dat wij deze test niet aanraden.

Als je wilt weten of een kaart de juiste dikte heeft, kan je beter de kaarten met elkaar vergelijken met je eigen ogen of handen.

De buig test

Dit is zo’n test die best prima zal werken maar helaas kan je je dure Pokémon kaart ermee beschadigen. Het idee is om de sterkte van je kaart te testen, door er genoeg druk op te zetten. Als de kaart terugbuigt, dan gaat het hier om een echte kaart, zo niet, dan is de kaart helaas nep. Dit is natuurlijk niet goed voor je Pokémon kaart en dit is dan ook absoluut geen test die wij aanraden.

De scheur test

Een andere test die wij zeker niet aanraden is de scheur test. Bij deze test scheur je je Pokémon kaart doormidden (echt waar). Echte Pokémon kaarten worden gemaakt door twee stukken karton over een zwarte laag heen te lijmen. Als je een kaart doormidden scheurt dan dien je deze laag dus te zien. Wijzelf hebben deze test niet gedaan maar al zou het werken, dan nog ga je je Pokémon kaart natuurlijk niet doormidden scheuren.

Gebruik je ogen en handen om neppe kaarten te herkennen

Card Freaks heeft meerdere tips gegeven om neppe Pokémon kaarten te herkennen maar eigenlijk komt het neer op dat je je handen en ogen gebruikt. Hoe langer en vaker je Pokémon kaarten in je haden hebt, hoe eenvoudiger het wordt om de neppe van de echte te onderscheiden. Zelfs je intuïtie begint zich te ontwikkelen en voordat je het weet, ben je een echte Pokémon meester die vrij eenvoudig neppe kaarten eruit spot!

HomeCategoriesAccount
Search