Wat is mijn Pokemon kaart waard

Wat zijn mijn Pokemon kaarten waard?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom je de waarde van een Pokemon kaart wilt weten. Zo kan het zijn dat je na al het laatste nieuws over Pokemon kaarten misschien in Pokemon kaarten wilt investeren? Het kan ook zo zijn dat je wilt starten met het verzamelen van Pokemon kaarten maar dat u niet weet waar te beginnen? Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat je gewoon geïnteresseerd bent in Pokemon kaarten en dat je wilt weten wat de waarde van Pokemon kaarten in het algemeen zijn.

Op deze pagina willen wij je helpen met het vinden van de waarde van jouw Pokemon kaart. Er zijn enkele simpele regels die je kan gebruiken om te zien of een Pokemon kaart geld waard kan zijn. Wij zullen ook een paar handige websites noemen, waarmee je binnen een mum van tijd op de hoogte bent van alle sets, kaarten en de daarbij behorende prijzen. Zo hopen wij een echte Pokemon specialist van jou te maken, met behulp van onze handige tips.

Waarde Pokemon kaarten: beginnen bij het begin

Voordat wij beginnen met het geven van enkele handige websites, willen wij je eerst een enkele tips geven betreft waardebepaling en wat de waarde van een kaart flink kan reduceren. Zo kan jij en de buurman in het bezit zijn van dezelfde kaart op het eerste gezicht, maar kan één van deze kaarten veel meer geld waard zijn. Dit heeft te maken met enkele factoren. Deze factoren zullen wij hieronder voor je opsommen.

Schade Pokemon kaart

De belangrijkste factor bij het reduceren van de waarde van een kaart is schade aan de kaart. Dit gaat niet alleen over de voorkant maar ook over de achterkant van jouw Pokemon kaart. Een schadevrije kaart is dus veel meer geld waard dan een kaart met schade. Schade kan in meerdere vormen de kop op steken. Het kan zo zijn dat de hoekjes gebogen zijn of dat deze slijtage vertonen. Dit wordt in de verzamelwereld ook wel whitening genoemd. De staat van een kaart wordt in de volgende termen uitgedrukt:

  • Gem mint
  • Mint
  • Near mint
  • Excellent
  • Very good
  • Good
  • Poor
  • Played

Voor het taxeren van kaarten, zijn er zelfs bedrijven waar je de kaart naartoe kan sturen. Deze bedrijven taxeren uw kaart met een score tussen de één en tien, waarbij één het laagst is en de schade dus aanzienlijk is, en tien waarbij er vrijwel helemaal geen schade te zien is, en waarbij de kaart ook nog eens perfect gecentreerd is. De centrering van een kaart is dus ook nog eens waardebepalend. De twee grootste bedrijven die dit soort kaarten taxeren zijn PSA (Professional Sports Authenticator) en Beckett.

Het hoeft niet zo te zijn dat als je een kaart net uit een booster pack pulled, dat deze per definitie gem mint of mint hoeft te zijn. Soms hebben bepaalde sets last van een slechte kwaliteitscontrole vanuit Pokemon. Hierbij kunnen kaarten een slechte centrering hebben maar de kaarten kunnen zelfs al last hebben van lichte whitening.

Pokemon-kaarten-waarde-bij-een-PSA10
Charizard First Edition PSA 10 Shadowless

Uitbreiding

Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een Pokemon kaart, is natuurlijk de kaart zelf. Vaak is de regel: hoe ouder de kaart, hoe hoger de waarde. Er zijn wel een aantal sets die populairder zijn dan de ander waardoor de waarde dan ook hoger ligt. Een aantal uitbreidingen die wel bekend zijn in de Pokemon wereld, zijn Base Set, Fossil, Jungle en Team Rocket. Deze uitbreidingen zijn uitgebracht van 1996 tot 2002 en door het bedrijf Wizards of the Coasts, die ook bekend staat om het kaartspel Magic: The Gathering.

Als je wilt weten welke sets er allemaal zijn en welke kaarten een set of uitbreiding bevat? Op de website Pokellector kunt u alle uitbreidingen in een handig overzicht terugvinden. Zelfs de meest doorgewinterde Pokemon verzamelaars maken wel eens gebruik van deze website en hiermee kan je snel bepalen welke set jou aanstaat en of er een uitbreiding is die jij graag wilt verzamelen.

First Edition

Heb je ooit gehoord van de Charizard die verkocht is voor meer dan $ 350.000,-? Dit is niet de standaard Charizard die je uit een pakje kon trekken toen je nog een kind was. Deze Charizard komt namelijk uit een First Edition booster pack. Deze booster packs waren wel te verkrijgen in je lokale winkel, maar deze werd vaak niet gekocht omdat deze prijziger was dan de Unlimited versie. De Charizard die verkocht werd voor dit aanzienlijke bedrag was dan ook een First Edition variant (en ook nog eens shadowless) maar is niet de duurste Pokemon kaart die ooit verkocht is.

Een First Edition kaart is te herkennen aan de zwarte stempel links van de kaart. Een First Edition kaart is dus meer waard dan een kaart zonder deze desbtreffende stempel. Deze First Edition Pokemon kaarten zijn dan ook zoals de naam doet vermoeden, de eerste druk van een Pokemon uitbreiding. Deze kaarten zijn aanzienlijk meer waard dan de tweede minder zeldzame druk van een zelfde serie.

Promo kaarten

Andere kaarten die veel geld waard kunnen zijn, zijn kaarten met een promo stempel. Dit zijn kaarten die worden vrijgegeven bij bepaalde evenementen. Deze kaarten worden gratis weggeven bij een bezoek aan de bioscoop, maar er zijn ook bepaalde promo kaarten weggegeven bij een Happy Meal bij de McDonalds. Deze kaarten hoeven niet altijd geld waard te zijn maar kunnen in sommmige gevallen een flinke duit opleveren.

Zeldzaam of niet

Op elke kaart staat een symbool waarmee je kan bepalen of een kaart zeldzaam is. Een kaart kan een common, uncommon, rare en zelfs een secret rare symbool bevatten. Een circel betekent dat de kaart niet zeldzaam is, een ruitje betekent dat de kaart niet echt zeldzaam is, maar dat je deze ook niet hoeft te verwachten in elk pakje en een sterrertje betekent dat je een rare te pakken hebt. Mocht je een sterretje uit een pakje trekken? Koop dan niet gelijk een nieuwe auto maar bekijk eerst of de kaart wel daadwerkelijk geld waard is.

De meest zeldzame kaarten zijn vaak glimmend en worden dan ook wel een holo genoemd. Holo’s zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Denk hierbij aan EX, GX, reverse holo’s en legend. Zelfs als de hele kaart in de brand staat met glimmende sterren, is dit nog steeds geen garantie dat een kaart veel geld waard is.

Secret rare

Buiten de symbolen die de zeldzaamheid van een kaart weergeven, zijn de kaarten ook nog eens genummerd. Een uitbreiding kan 120 kaarten bevatten. Dan zullen de kaarten genummerd worden van 1/120. Een kaart kan dus nummer zeven zijn in een set en deze krijgt dus het nummer 7/120. Deze nummer vind je onderaan een kaart en kan fluctueren omdat een uitbreiding meer of minder kaarten kan bevatten.

Om het nog wat lastiger te maken voor je, zijn er ook nog enkele secret rares. Zo kan een uitbreiding 120 kaarten bevatten maar kan een kaart genummerd zijn met een getal die hoger is dan de daadwerkelijke set. Bij een uitbreiding van 120 kaarten kan het dus voorkomen, dat je een kaart uit een pakje pulled met een nummer die hoger is dan 120. Denk hierbij aan 123/120 of 137/120. Dit worden ook wel secret rares genoemd. Dit zijn vaak de zeldzaamste kaarten in een set en dit zijn de kaarten die je graag uit een nieuwe set trekt.

Print lines

Bij het drukken van een Pokemon kaart kan het zijn dat door het printen een lijn door de holographic druk te zien is. Dit zijn flinter dunne lijnen die door een printer zijn achtergelaten. Deze print lines zijn natuurlijk negatief voor de waarde van je kaart en deze zie je liever niet. Hier wordt ook opgelet door het bedrijf die je kaart taxeert en kan een factor zijn waardoor je kaart een minder hoge cijfer krijgt.

Pokemon-kaarten-waarde-en-print-linesnm,

Taal

Een zeker niet te vergeten factor voor de waarde van je Pokemon kaart is de taal van de kaart. Een Nederlandse kaart is minder waardevol dan een Engelse of Japanse kaart. Engels en Japans zijn dan ook de talen die je het liefst op je Pokemon kaart terug ziet. Dit komt omdat de markt voor andere talen een stuk kleiner is. Betekent dit dan dat mijn Italiaanse of Spaanse kaart helemaal niets waard is? Nee hoor, maar deze zullen nooit zoveel geld waard worden als de leidinggevende talen zoals Engels en Japans.

Waardebepaling Pokemon kaart

Nu je weet wat voor factoren bepalend zijn bij het bepalen van de waarde van een Pokemon kaart, gaan we nu echt aan de slag. We zullen enkele sites voor je opnoemen, waarmee je zelf aan de slag kan met je Pokemon kaarten.

Pokemon kaarten waarde bepalen met Ebay

De bekendste site is toch wel Ebay. Door een handig trucje met de filter, kan je snel terug vinden wat de waarde is van een Pokemon kaart. Als voorbeeld nemen we de Charizard van de Base Set met een First Edition stempel. Als je op de normale manier op zoek gaat naar deze kaart, is het eigenlijk nog een beetje een chaos en kan je jezelf nog niet veel wijs maken over de waarde van deze kaart. Door aan de linkerzijde te filteren op “afgelopen en verkochte objecten“, kan je zien waar een kaart dus daadwerkelijk voor verkocht is. Dit begint al ergens op te lijken maar we kunnen nog verder gaan. Zo kan je rechts bovenin ook nog eens sorteren op de “hoogste prijs” of “onlangs afgelopen“.

Pokemon kaarten waarde bepalen met Cardmarket

Een andere handige manier om te bepalen wat jouw Pokemon kaart waard is, is door gebruik te maken van Cardmarket. Op Cardmarket kan je bij “singles” de prijzen van losse kaarten bekijken. Door te kiezen om te sorteren op “Expansion” (uitbreiding) kan je zelf bepalen welke kaarten worden getoond. Als voorbeeld kiezen we voor Base Set. Door te kiezen voor “Price (most expensive first)“, sorteer je de kaarten van hoogste waarde, naar laagste waarde. Bovenaan zie je dan Pikachu (BS 58) en Charizard (BS 4) staan. In dit voorbeeld kiezen wij voor de Charizard.

Je krijgt nu een handig grafiekje te zien aan de rechterzijde waardoor je het prijsverloop te zien krijgt. Was dat het? Helaas niet. Je kan namelijk links ook nog eens sorteren op enkele andere factoren. Hierbij kan je de taal selecteren, de conditie van een kaart maar ook of een kaart First Edition is of niet. Wij kiezen voor het gemak bij deze handleiding voor “English”, “Near Mint” en “First Edition”. Dan krijg je de volgende kaarten te zien. Zo zie je dus precies wat de vraagprijzen zijn voor deze Charizard en kan je hopelijk beter inschatten wat een kaart nu waard is.

Card Chasers helpt je graag met de waarde van je kaart

Er zijn heel wat factoren die dus bepalen wat een Pokemon kaart waard is maar wij hopen dat we aardig op weg hebben kunnen helpen. Wij hopen dat je alle tools in handen hebt om nu zelf te bepalen wat de waarde is van een Pokemon kaart. Mocht je er toch niet uitkomen of heb je gewoon wat hulp nodig? Onze professionals helpen je graag verder. Dit doen wij natuurlijk geheel vrijblijvend en eigenlijk puur omdat wij van Pokemon kaarten houden en graag andere willen helpen.

HomeCategoriesAccount
Search